A A A
Rembrandtlaan 10 8021 DH  Zwolle E-mail: Alle contacten op een rij

Vakantie..

Je kent het wel: eindelijk staat die felbegeerde vakantie voor de deur..! 3 weken vrij! Je hebt lang doorgewerkt; het was druk, sommige dingen konden nog net afgerond voor de vakantie, en er waren ook nog eens allerlei extra activiteiten zo aan het eind van het seizoen, alsof het allemaal niet vol genoeg is! Maar, gelukkig, straks eindelijk 3 weken vrij! Niks doen, uitrusten, lekker 2 weken op vakantie met je gezin, allerlei dingen doen waar je al zo lang niet aan toe gekomen bent.. Dat kan niet anders dan een heerlijke tijd worden!

En dan valt het tegen.. Ontspannen lukt maar moeizaam. Je werk spookt nog in je hoofd rond. Mailtjes komen binnen op je telefoon. Je kinderen vermaken zich ook al niet zo gemakkelijk. De irritatie die je de laatste tijd in bij je partner voelde, is niet verdwenen. En dan nog eens die stress van op tijd alles in de auto stouwen voordat je daadwerkelijk weg kunt rijden op weg naar je vakantiebestemming. Je had zo gehoopt op rust. Niet dus. De boel dendert in je vakantie vrolijk voort en voor je het weet zitten die drie heerlijke weken waarop je je zo verheugd had er op.

Vakantiestress.. hoe komt dat nou eigenlijk? En wat kun je daar aan doen?

Een vrije periode kan heel goed extra spanning oproepen. De dagelijkse routine valt weg. Dat is hoe dan ook wennen. Ook hebben mensen vaak hooggespannen verwachtingen van een vrije periode. Het moet leuk worden. En als het tegenvalt geeft dat ook nog eens het gevoel te falen. Niet zelden moet een vakantie compenseren wat in een periode voorafgaand aan de vakantie verwaarloosd is, namelijk het zoeken naar een goede balans tussen inspanning en ontspanning. Je hebt immers extra hard gewerkt de weken voorafgaand aan de vakantie. Daardoor heb je ook niet altijd even veel tijd gehad met je partner of met je kinderen. Ineens intensief samen optrekken kan dan voor de nodige wrijving zorgen.

Hiervan bewust zijn kan al een eerste stap zijn om met minder hooggespannen verwachtingen aan een vakantieperiode te beginnen. Ook een vakantie kan tegenvallen. Geeft niks. Want ook een vakantie hoeft immers niet perfect te zijn. Goede voorbereiding kan helpen. Begin op tijd met de regelzaken: bestemming kiezen, reisverzekering, oppas voor het konijn, maak een lijstje met wat je mee wilt en zet alvast wat spulletjes klaar, etc. Geniet van de voorpret die dat al kan geven. Waar heb jij behoefte aan in je vakantie? Hoe laad jij op? Bespreek je verwachtingen met degenen met wie je op vakantie gaat. Dat voorkomt teleurstelling en maakt het je mogelijk ook aan jezelf toe te komen. Ga niet oververmoeid op reis. Een dagje later vertrekken en daarmee jezelf ruimte geven om ontspannen aan je vakantie te beginnen voorkomt een hoop stress. Zie de reis zelf als onderdeel van je vakantie en maak dat zo aangenaam mogelijk. Ben je op je vakantiebestemming? Doe dan vooral waar je zin in hebt. Laat los dat je nuttig moet zijn. Kijk om je heen, snuif de frisse (berg)lucht in, geniet van de zon op je huid, verbaas en verwonder je over wat je ziet aan mensen om je heen, glimlach als je voor je tentje zit en je buren hebben ruzie (gelukkig.. zij ook!)  en.. laat los.

Nog steeds last van stress? Geen paniek.. voor je het weet ben je inderdaad weer thuis en gelukkig weer lekker in je eigen ritme..